Stageplaza.nl maakt gebruik van cookies om u te voorzien van een betere gebruikerservaring. Zie ons cookiebeleid. Sluiten
Bel gratis 0800 44 55 660
Navigatie

Voorbeeld sollicitatiebrief

Op zoek naar een voorbeeld sollicitatiebrief? Om te solliciteren naar je perfecte stage zul je een stage brief moeten schrijven. Stageplaza helpt jou met deze voorbeeld sollicitatiebrief.

De sollicitatiebrief moet de lezer overtuigen en nieuwsgierig maken. Het moet interessant zijn en de informatie dient kort en krachtig gepresenteerd te worden. Iedereen die een sollicitatiebrief schrijft heeft als doel om uitgenodigd te worden voor het sollicitatiegesprek. Daarom is het belangrijk dat de student veel aandacht aan het gedeelte waar je je motivatie toelicht. in de brief besteedt. De vraag die een werkgever zichzelf altijd zal stellen is: wie is het meest geschikt voor de functie? Jij moet er dus voor zorgen dat je bij die vraag naar voren komt. Heb je geen tot weinig ervaring in de functie dan zal je ervaring moeten worden vervangen door enthousiasme, passie en interesse voor het vakgebied.

De inhoud van de sollicitatiebrief moet toegespitst zijn op de kenmerken van het bedrijf, de functie-eisen, de stageopdracht, het soort stage dat wordt gezocht en jouw vaardigheden en/of kwaliteiten. Je sollicitatiebrief moet dus op maat gemaakt worden. Denk hierbij ook aan de zorgvuldigheid van de brief. Een brief met kromme zinnen, spel- en typefouten is genoeg reden om de brief meteen aan de kant te schuiven. Probeer origineel, maar ook altijd zorgvuldig te zijn.

Naast het sturen van je CV en sollicitatiebrief kan het ook handig zijn het bedrijf te bellen. Door te bellen naar het bedrijf kan je je enthousiasme over de functie beter toelichten dan alleen in een brief. Stageplaza geeft je tips aan de hand van een voorbeeld sollicitatiebrief.

Structuur voor een sollicitatiebrief

Volgen de volgende stappen in deze voorbeeld sollicitatiebrief om de perfecte brief te schrijven. Zoals elk stuk dat je schrijft, bestaat ook een sollicitatiebrief stage uit een inleiding, midden en een slot.

In de inleiding, of te wel de introductie, van de brief vertel je waarom je naar de sollicitatieplek solliciteert. Je geeft aan waar je de vacature gevonden hebt en voor welke functie je solliciteert. Als het een open sollicitatie betreft geef je dit aan, tevens geef je aan wat voor soort stage je zoekt. Mocht je eerder contact hebben gehad dan verwijs je hiernaar.

In het middelste gedeelte vertel je wat je motivatie is en waarom jij geschikt bent voor de stage. Je geeft aan wat voor studie je doet en in welk studiejaar je zit. Bovendien geef je aan hoe lang je stage wilt lopen en voor hoeveel dagen per week. Je noemt de eisen vanuit je opleiding. Ten tweede motiveer je wat je aanspreekt aan de stagevacature en waarom je bij dit bedrijf stage wil lopen. Denk hier goed over na, want het komt zeker terug in je sollicitatiegesprek.

In de afsluiting van je sollicitatiebrief geef je aan dat je stage sollicitatie graag wil toelichten in een persoonlijk gesprek. Gebruik bijvoorbeeld de zin: ‘Ik hoop dat deze brief en het CV voor u een aanleiding zullen zijn voor een persoonlijke kennismaking’.

Je sluit je sollicitatiebrief af met: hoogachtend of met vriendelijke groet, gevolgd door je voor- en achternaam met daaronder je handtekening.

Schrijfstijl

In deze voorbeeld sollicitatiebrief besteden wij ook aandacht aan de schrijfstijl. Deze schrijfstijl pas je aan op de functie en het bedrijf waar je gaat solliciteren. Is dit een formeel bedrijf met een ‘pakkencultuur’? Schrijf dan een formele brief. Is het een informeel bedrijf? Dan kan je brief iets spontaner geschreven worden. Behoudt wel de structuur en de formele stijl van solliciteren.Twijfel je of weet je het niet zeker? Kies dan altijd voor een formele brief. In 9 van de 10 gevallen moet je namelijk een sollicitatiebrief altijd met ‘u’ schrijven in plaats van ‘jij/je’.

De lengte van je stage sollicitatiebrief

Maak je sollicitatiebrief niet te lang, de informatie moet niet alleen interessant zijn maar ook relevant. Noteer alle nodige informatie, maar wijd hier niet onnodig over uit. De lengte van een goede sollicitatiebrief is een half –tot Eén a-4tje.

Dit is ook de gemiddelde aandachtsboog van de persoon waaraan je je brief richt. Als je merkt dat je niet enthousiast wordt van het teruglezen van je eigen brief, zorg er dan voor dat je dingen wijzigt. Misschien staan er toch dingen in die je niet meent, is de toon te formeel, of juist te informeel. Puzzel tot dat je denkt dat je goed voelt bij de brief die je verstuurd. Lees hem daarnaast altijd meerdere keren voor voordat je hem op stuurt. Hiermee voorkom je slecht lopende zinnen en spelfouten. Je kan hem voor de zekerheid ook altijd nog even laten lezen door iemand anders.

Sollicitatiebrief stage per email

De meest voorkomende manier om je stage sollicitatie te versturen is via het internet. Wanneer de sollicitatiebrief en CV af zijn verstuur je deze via de e-mail met de documenten als bijlage. Je schrijft een begeleidende e-mail met de volgende opzet:

Beste Meneer Janssen,

Hierbij stuur ik u mijn stage sollicitatiebrief en CV voor de functie van communicatiemedewerker. Graag zou ik een gesprek met u aangaan.

Met vriendelijke groet, Je Naam

Sollicitatiebrief stage per post

Zorg altijd dat je de juiste brief en CV naar het juiste bedrijf en adres stuurt. Je wilt niet dat je brief in verkeerde handen terecht komt. Ga zorgvuldig en netjes om met je brief. Zorg dat er geen kreukels en ezelsoren aan de brief zitten, vouw de brief netjes en zorg te allen tijde dat er geen vlekken op je brief zitten. Zorg dat je het adres net en op de juiste plek op de envelop schrijft. Plak de postzegel recht en in de rechterbovenkant.

Auteurs: Elisa van Vugt, Sarah Weijs in opdracht van Stageplaza.nl. Copyright © 2018 Stageplaza.nl